Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
English 
baner

Dolny Śląsk na Targach Smaki Regionów w Poznaniu

21.10.2016

Targi SMAKI REGIONÓW są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według tradycyjnych receptur. Wydarzenie odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro w Poznaniu i z sukcesem realizuje założenie promowania regionów Polski poprzez produkty spożywcze o wysokiej jakości. Organizatorzy targów – Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP – zaprosili do udziału w ekspozycji wszystkie regiony Polski, w tym Województwo Dolnośląskie.


W dniach 24-27 września 2016r. na stoisku Dolnego Śląska można było próbować, smakować, ale także zakupić regionalne produkty, oznaczone logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska lub wpisane na listę produktów tradycyjnych, wytwarzane przez dolnośląskie przedsiębiorstwa:


- Spółdzielnię Mleczarską „DEMI” z Góry www.mleczarnia-gora.pl
- Okręgową Spółdzielnię Mleczarską z Międzyborza www.mleczarniamiedzyborz.pl
- Spółdzielnię Mleczarską „KAMOS” z Kamiennej Góry www.kamos.pl
- Zakład Handlu i Przetwórstwa Owocowo Warzywnego ze Ścinawy www.zhpow-scinawa.com.pl
- Gospodarstwo Rolne Kwaszarnia Kapusty i Ogórków Michał Sznajder z Karnic k. Żmigrodu www.sznajder.agro.pl
- Winnica Świdnicka – Jolanta Gut www.winnicaswidnicka.pl

http://www.winnicaswidnicka.pl/
Podczas wydarzeń targowych wręczane są medale Targów „Smaki Regionów”. Otrzymują je najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej. Złoty medal Targów „Smaki Regionów 2016” zdobyła Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Międzyborza.
Tradycją targów poznańskich jest finałowa uroczystość wręczenia nagród „Perła”. Nominacje do tej prestiżowej nagrody zostały przyznane w sierpniu podczas konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Spośród nominowanych produktów oraz potraw pięć zostało uhonorowanych prestiżową statuetką:


Ser górski sudecki - „Wańczykówka” www.wanczykowka.pl
Korniszony  –  ZHiPOW Ścinawa www.zhpow-scinawa.com.pl
Likier karkonoski – ABDITUS Sp. z o.o. www.likierkarkonoski.pl
Gulasz z mięsa dzika i jelenia – Dworek Galosa, Stronie Śląskie www.dworekgalosa.pl

Na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi promowany był miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, który w 2008 został zarejestrowany w unijnym systemie ochrony i promocji wyrobów regionalnych i tradycyjnych przez Dolnośląski Związek Pszczelarzy jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.Koszt wynajmu powierzchni wystawienniczej oraz zabudowy stoiska na targach Smaki Regionów sfinansowany został ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej  Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

 


Źródło: UMWD


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009