|

„Przykłady organizacji krótkich łańcuchów dostaw żywności” – broszura

W publikacji zawarto podstawowe informacje na temat łańcuchów dostaw żywności oraz przykłady organizowania i funkcjonowania różnych form współpracy pomiędzy producentami, podmiotami zajmującymi się przetwórstwem a konsumentami w tym zakresie.

Kierunek zmian preferencji konsumentów i wzrostowy trend popytu na produkty lokalne, zwłaszcza w sytuacji związanej z Covid-19 wskazuje na potrzebę wytwarzania i dystrybucji produktów niszowych, niskoprzetworzych, tradycyjnych i lokalnych oraz oznacza potrzebę funkcjonowania krótkich łańcuchów dostaw żywności i lokalnych systemów żywnościowych, w tym targowisk, sprzedaży bezpośredniej u producentów, sprzedaży online i z dostawą do klienta, systemów koszyków, grup zakupowych i innych.

Broszura została opracowana przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie w ramach realizacji projektu pn. „Przykłady organizacji łańcuchów dostaw żywności” realizowanego z Planu Operacyjnego KSOW na lata 2020-2021.

Broszura do pobrania poniżej